By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Kabul Et
  • Arşiv
  • İlgi Alanlarını Özelleştir
  • Kaydedilen Haberler
  • Künye
Okuma: Turşunun 8 faydası
Paylaş
Marmara Hayat
Bildirimler
Son Haberler
Büyükşehir, Karamürsel yangını için seferberlik ilan etti
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
TOPKAPI AMFİ YAZ ŞENLİKLERİ İSTANBULLULARI BEKLİYOR!
Gündem Kültür Tüm Haberler Yurtiçi
Büyükşehir’den Alzheimer hastalarına şefkat eli
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
Çiler, 17 Ağustos’un Acısı Dinmedi: “Depreme Hazırlık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
Kocaeli Stadı’nda otoparklar tamam
Gündem Spor Tüm Haberler Yurtiçi
  • Aile-Sağlık
  • cinayet
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi Haberleri
  • Flash Haber
  • Gündem
  • Kültür
  • Önemli Haber
  • Siyaset
  • Spor
  • Teknoloji
  • Yurtiçi
Okuma: Turşunun 8 faydası
Paylaş
Yazı Botunu: Aa
Marmara HayatMarmara Hayat
Haber Ara
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip et
© 2022 AKTOR Bilişim. Marmara Hayat. Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Kopyalanamaz.
Marmara Hayat > Blog > Gündem > Turşunun 8 faydası
GündemTüm HaberlerYurtiçi

Turşunun 8 faydası

yonetim
Son güncelleme: 2025/08/13 at 5:22 PM
Yazar: yonetim 3 Min Okuma
Paylaş
Paylaş

Turşunun 8 faydası

 Turşunun mideye iyi gelmeyeceğini düşünerek tüketmekten çekinen geniş bir kitle var. Oysa lezzetinin dışında genel sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Sanılanın aksine turşunun mide asidini dengelediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sebze ve meyvelerin fermante edilerek belirli bir süre saklanmasıyla elde edilen turşu, bağırsak sağlığına karşı koruyucu ve iyileştirici bir role sahip. Turşunun fermantasyon süreci sonunda oluşan faydalı bakteriler; bağırsaklarda K2 başta olmak üzere birçok vitamin ve sindirime yardımcı enzimin üretimini destekliyor. Bu sebeple belirli rahatsızlıklar ve hassasiyetler dışında sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin” dedi. 

 

Neredeyse tüm sebzelerin turşusunu yapmak mümkün. Ancak içerdikleri yüksek antioksidanlar nedeniyle lahana ve pancar çeşitlerini öncelikli olarak tüketilebileceğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Burada dikkat edilmesi gereken nokta bireyde; tansiyon, böbrek, mide, kalp ya da diyabet gibi rahatsızlıklar söz konusuysa, yüksek tuz oranı sebebiyle turşu tüketiminde aşırıya kaçmamak. Bu hastaların, turşuyu doktorlarına danışarak beslenme planlarına dahil etmeleri önemli. Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlara ise günde ortalama 2 kaşık turşu tüketmesini tavsiye ediyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Pratik ev turşusu tarifi

Hazır versiyonlarındansa ev turşusunun her zaman birinci tercih olması gerektiğinden bahseden Örnek, “Turşu yapımında klorsuz içme suyu kullanmak, doğal veya organik üretilmiş sebzeleri tercih etmek, kaya tuzu kullanmak ve hijyen kurallarına uymak çok kıymetli. Ayrıca peynir altı veya ev yoğurdundaki suyun eklenmesinin de turşunun probiyotik çeşitliliğini artıracağını bilelim” dedi.

Pratik bir lahana turşusu tarifi paylaşan Örnek, “Orta boy bir lahanayı yıkayıp dilimleyin ve üç yemek kaşığı kaya tuzuyla iyice ovalayın. Lahanalarınızı temiz bir cam kavanoza bastırarak doldurun, aralarına dilimlenmiş sarımsaklar ekleyin. Ardından içine bir su bardağı peynir altı ve yoğurt suyu ya da sirke ekleyerek kavanozun kapağıyla turşu suyu arasında iki parmak boşluk bırakın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp karanlık bir yerde yaklaşık bir ay beklettikten sonra turşunuzu afiyetle tüketebilirsiniz” dedi.

 

Dyt. Tuba Örnek, ev yapımı turşunun 8 faydasını sıraladı:

  1. Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
  2. Bağırsak ortamının pH seviyesini dengeler.
  3. Kurşun, cıva, arsenik gibi; beslenme, solunum ya da deri temasıyla vücuda giren ve insan sağlığına zararlı ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
  4. Kanserojen maddeleri etkisiz hale getirme potansiyeline sahiptir.
  5. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  6. Çeşitli bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlar.
  7. Lif açısından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı / ishali önlemeye yardımcı olur.
  8. Bağırsak florasını güçlendirerek vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya destek olur.

Bunu da beğenebilirsin

Büyükşehir, Karamürsel yangını için seferberlik ilan etti

TOPKAPI AMFİ YAZ ŞENLİKLERİ İSTANBULLULARI BEKLİYOR!

Büyükşehir’den Alzheimer hastalarına şefkat eli

Çiler, 17 Ağustos’un Acısı Dinmedi: “Depreme Hazırlık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”

yonetim Ağustos 13, 2025
Bu haberi paylaş
Facebook Twitter Email Yazdır
Önceki Haber Halka Kafe, Mola Park’ta hizmete girdi
Sonraki Haber ASAŞ Yeşil Enerji’den Sürdürülebilir Tarıma Güçlü Adım
yorum Yap

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Gelişmeler

Büyükşehir, Karamürsel yangını için seferberlik ilan etti
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
TOPKAPI AMFİ YAZ ŞENLİKLERİ İSTANBULLULARI BEKLİYOR!
Gündem Kültür Tüm Haberler Yurtiçi
Büyükşehir’den Alzheimer hastalarına şefkat eli
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
Çiler, 17 Ağustos’un Acısı Dinmedi: “Depreme Hazırlık Bir Tercih Değil, Zorunluluktur”
Gündem Tüm Haberler Yurtiçi
//

Marmara Hayat – Hayata Dair

Kurumsal

  • Arşiv
  • İlgi Alanlarını Özelleştir
  • Kaydedilen Haberler
  • Künye

© 2022 Tasarım: AKTOR Bilişim. Tüm Hakları Gizlidir. Kaynak Gösterilmeden Kopyalanamaz.

Join Us!

Subscribe to our newsletter and never miss our latest news, podcasts etc..

[mc4wp_form]
Zero spam, Unsubscribe at any time.

Okuma listesinden kaldırıldı

Geri Al
Welcome Back!

Sign in to your account

Şifreni mi unuttun?