Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 65 yaş üstü veya engelli vatandaşlar için başlattığı “Geniş Ailem” projesi 33 bin 707 vatandaşa ulaştı
Geniş Ailem 33 bin 707 kişiye ulaştı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 2021 yılında 65 yaş üstü veya engelli vatandaşlara “Geniş Ailem” projesi ile hizmet verdi. Büyük ilgi gören Geniş Ailem projesi 33 bin 707 vatandaşa ulaştı.
GENİŞ AİLEMDEN VATANDAŞA TAM DESTEK
Büyükşehir, Geniş Ailem projesiyle Kocaeli’de ikamet eden 65 yaş üstü veya engelli olan, yakınlarından yeterli destek alamayan, kimsesiz olan vatandaşın eli ayağı oluyor. Hastaneye gidiş-dönüş, doktor randevusu, resmi kurumlarla olan bağlantısı, barınma ihtiyacı, ev temizliği ihtiyacı, alışveriş, ilaç, sıcak yemek, fatura ödeme, maaş çekme gibi bireylerin temel ihtiyaçları konularında Büyükşehir vatandaşın yanında yer alıyor. Geniş Ailem projesi kapsamında 2021 yılında 805 vatandaşa sağlık hizmeti, sosyal ve resmi işlemlere destek konusunda ise 4.758 kişiye refakat hizmeti verildi.
22 BİN 973 BAKIM HİZMETİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kendi öz bakım ihtiyacını karşılayamayan yatalak, engelli, hasta ve kimsesiz ihtiyaç sahiplerine yönelik hayata geçirdiği Evde Bakım Hizmeti vatandaşların yüzlerini güldürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 2 bin 505 haneye 22 bin 973 bakım hizmeti verildi.
ELEKTRİKLİ HASTA KARYOLASI VE YATAĞI
Yatağa bağımlı, yürümekte zorlanan, solunum sıkıntısı çeken veya akciğer hastalığı bulunup nefes darlığı pozisyonunda yatması gereken, Kocaeli’nde ikamet eden vatandaşlara da hizmet veriliyor. Vatandaşların Elektrikli Hasta Karyolasında yaşayabileceği olası teknik sorunlar da ivedi bir şekilde Büyükşehir Belediyesi’nce çözülüyor. 2021 yılı içerisinde bin 945 kişiye karyola verildi. Ayrıca 2021 yılında 145 hasta karyolasının bakım ve onarımı gerçekleştirildi.
GÖNÜL KAZAN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında, Kocaeli’nde ikamet eden mağdur vatandaşların derdine derman oluyor. Bu doğrultuda “Gönül Kazan” projesiyle hasta, yaşlı veya engelli olup, yemek yapabilecek güçten yoksun kişi ve ailelere hazır yemek ulaştırılıyor. Günlük 2 kez (kahvaltı-yemek) verilen öğün sayısı 2021 yılında toplamda 446 bin 824 oldu.
KOCAELİ’NİN ŞİFALI BALKONLARI
2021 yılında ülkemizle birlikte tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 salgını nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşlara kısıtlama getirildi. Zamanlarının büyük bölümlerini evlerinde geçiren 65 yaş üstü vatandaşların aromatik bitkilerin bakımı ile ilgilenerek rehabilite olmalarını sağlamak amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ‘Şifalı Balkonlar’ (saksılarda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme) projesini başlattı. 4 bin 700 kasa aromatik bitki dağıtımı yapılan projenin 2022 yılında da devam edeceği belirtildi.
‘HAYATA TUTUN’
65 yaş üstü vatandaşlar için başlatılan bir diğer proje ‘Hayata Tutun’. Yaşlanma ile birlikte meydana gelen, yürümekte, oturup kalkmakta zorluk çeken vatandaşların ev içinde daha konforlu hareket etmelerine olanak sağlayacak, ev içinde düşmelerin önüne geçebilmek ve düşmenin gerçekleşmesi sonucu bireylerde ortaya çıkabilecek kalıcı hasarların azaltılmasını sağlamak amacıyla; banyo içi katlanabilen tabure, banyo içi ve ihtiyaç duyulan alanlarda sabit tutunma barı, harekete duyarlı aydınlatma monte edilerek, ıslak zeminlerde kullanılmak üzere de kaydırmaz paspas vatandaşın hizmetine sunuldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu çalışması ile ev içinde oluşabilecek kazaların önlenmesini sağladı. 2021’de 1100 hanede uygulama yapılırken, 2022 yılı itibariyle 1000 haneye ulaşılması planlanıyor.
TEDBİR-İ MEKÂN PROJESİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 65 yaş ve üzeri bireylerin âfetlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlamak maksadıyla Tedbir-i Mekân Projesi hayata geçirildi. Yaşlıların evlerindeki eşyaları sabitlemek isteyip de imkânı veya kabiliyeti olmayan vatandaşların güvenli bir ortamda hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje Gölcük, İzmit ve Gebze’de ikamet eden vatandaşların evlerinde uygulandı. Vatandaşın evinde bulunan ve deprem anında yıkılma tehlikesi arz eden; mutfak dolapları, beyaz eşya, vitrin, gardırop, tablo, mobilya vb. eşyalar duvara sabitlenirken, çekmece gibi açılıp kapanan dolaplara da emniyet kilidi takıldı. Bunun yanında depremde vatandaşın acil ihtiyaçlarını karşılayacak olan Acil Durum Çantası da verildi. 2021 yılında 250 haneye uygulama yapıldı.
YAŞLI DESTEK PROGRAMI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, Türkiye’de ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü yaşlıların korunması ve desteklenmesi ile biyopsikososyal bakıma ihtiyacı olanların yaşadıkları mekânlarda gerekli olan bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması amacıyla Yaşlı Destek Programı (YADES-2020) hazırlandı.