Büyükgöz’’ En Riskli Sultanorhan ve İstasyon Mahallesi’’
Depremden 17 saat sonra Hatay’a girdiklerini belirten Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, “Devlet yok diyorlar. Millet devletin kendisidir. Belediye başkanı olarak biz oradayız. Devlet işinin başındaydı. Hala oradayız, o bölgenin sorunları bitene kadar destek vermeye devam edeceğiz” dedi.
Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz Hatay’dan döndükten sonra basın mensupları ile buluştu. Büyükgöz yapılan çalışmaları anlattı, Gebze’nin Kocaeli ve Konya Büyükşehir belediyelerinin ardından Hatay’da en çok hizmet üreten belediye olduğunun altını çizdi. Yapılan çalışmalarla gurur duyduklarını söyleyen Başkan Büyükgöz GEAK’ın 22 canı kurtardığını, yüzlerce cenazeyi molozların arasından çıkartarak ailelerine teslim ettiğini belirtti.
Öncellikle Hatay’da ve ilçelerinde yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgeler aktaran Başkan Zinnur Büyükgöz Hatay’ın Koordinatör Belediye başkanlarından birisi olarak görevlendirildiğini, çöp toplama işinin Hatay Merkez ve tüm ilçelerde Gebze Belediyesine verildiğini söyledi: Büyükgöz’ün basın toplantısından ayrıntılar şöyle:
KÜÇÜK BİR BELEDİYE KURDULAR
Gebze Belediyesi deprem bölgesine toplam 320 personel, 92 araç (Ambulans, kamyon, kepçe, hayvan ambulansı, iş makineleri, minibüs, cenaze arabası, çöp kamyonu, dozer ve birçok araç) desteği ile bölgede ilk gündem itibaren yer alıyor ve bu bizzat Gebze Belediyesi Başkanı Zinnur Büyükgöz, Belediye Başkan Yardımcıları, Birim Müdürleri ve şefler vasıtasıyla bizzat takip edilmektedir. Günlük 600 kişiden fazla aşkın kişiye yemek ikramı yapılmakla birlikte 200 ahşaptan yaşam alanı ev ve toplamda 20 adet duşluk ve tuvalet gönderilerek bölgede hijyen, yaşam koşullarını düzeltmek, kolaylaştırmak amaçlanmıştır.
HİJYENİ VE İLAÇLAMA ÇALIŞMALARINI YÜRÜTÜYORLAR
Ayrıca bölgede belediye tarafından görevlendirilen ve gönüllü olan 34 sağlık personeli ile tıbbi müdahale ile her noktada yardımcı olmak istenmiş, dertlere bir nebzede olsa ilaç olunmak istenmiştir. Gebze Belediyesi tarafından bölgeye ilk günden itibaren Gebze Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi yani GEAK ilk alanda 48 personeli gönderilmiş ve sonradan sayıları artırarak depremzedelere yardımcı olunmak şiar edinilmiştir ve sırasıyla bunlar Hatay-Defne, Adıyaman-Merkez, Kahta ve Besni’de tam teşekküllü bir şekilde 22 canlı vatandaşımızı kurtarılmıştır.
ÇOK SAYIDA PERSONEL GÖREV YAPTI
Sağlık hizmetleri noktasında ise 1 Ambulans, 3 hekim ve Yeryüzü Doktorları iş birliği ile Hatay-Defne’de ilçesinde Depremzede vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık, cerrahi operasyon, psikososyal destek, ilaç ve sarf malzeme ihtiyaçları çadır hastanesinde karşılanmaktadır. İnsan gibi diğer canlıları da ihmal etmeyen belediyemiz bir Hayvan Ambulansı, 3 kapalı pikap, 6 veteriner hekim ile Hatay-Defne’de ilçesinde salgın hastalıklara karşı 500 litre (Çadır alanları, yaşam alanları gibi) 2 ton kuru mama dağıtımı yapılarak 70 köpek ve 45 kedi tedavi edilmiştir. 2 Çöp kamyonu, 2 arozöz, 100 çöp konteyneri, 42 personel ile Hatay-Defne’de temizlik faaliyetleri yürütülmektedir.
HATAY’IN ÇÖPLERİNİ GEBZE TOPLUYOR
Günlük 180 ton evsel atık, 5 ton ambalaj ve tekstil atığı toplanmaktadır. Ayrıca bunu yanı sıra Hatay-Samandağ’da Milleyha sulak alanı temizlenerek hizmete sunulmuştur. 26 Farklı iş makinesi 30 personel ile AFAT ile koordinasyonun unda enkaz, moloz kaldırma ve birçok gerekli çalışma iş birliği içeresinde gerçekleştirmektedir. Ölümler ile ilgili olarak 7 İmam-Gassal, 3 Cenaze nakil Aracı ile birlikte tüm hizmetler sürdürülmektedir. Sosyal yardımlarda bugünün verilerine göre 55 Tır, 45 kamyon gıda ve yaşam malzemesi deprem bölgesine gönderilmişti. Bunun dışında 5 araç ve 15 personel ile kırsal mahallelerde dağıtılmaktadır. İhtiyaç sahipleri için 100 çadır dağıtıldı. Deprem bölgesine görev yapan tüm personellerimizin yaşadıklarını anlatan ortak bir kitap çalışması yapacağız.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KONUT ÜRETEMİ
Gebze Belediyesinin 1999 gölcük depremin ardından yıkılmasını istediği 72 bina ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, binaların kolonlarının kesilmesi ile ilgili duruma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumlu odluğunu belirten Büyükgöz, “Belediyelere bu görevi verirlerse iş birliği yapılırsa bütün binaları bu yönde kontrol edebiliriz” dedi. Gebze Belediye’nin konut üreteceğini de belirten Büyükgöz şöyle konuştu:
“Seçimlerde bu konuda söz vermiştim. Araya pandemi girdi. Salgın hastalık nedeniyle organize olamadık. Geçtiğimiz ay Kirazpınar bölgesinde üç paftada çalışmalarımızı tamamladık. Bu bölgede 320 yeni konut yapılacak. Bu konutları biz kendi imkanlarımızla mı yapacağız, kat karşılığı müteahhitte mi vereceğiz, TOKİ mi üstlenecek henüz net değil. Kim üstlenirse üstlensin bu konutların hemen bitirilmesi ve toplu konut yapımının devam etmesi gerekir. Gebze olarak konut üretmek zorunluluğumuz var. Belediye olarak bu konuda öncü olacağız” dedi.
ZEMİN ETÜTLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Depremde en büyük hasarın ve kaybın zeminden oluştuğunu da söyleyen Büyükgöz şöyle konuştu:
“Gebze’de Sultan Orhan Mahallesi ve istasyon dışında bütün mahallelerde zemin sağlam. Beylikbağı ve Barış Mahallesinin küçük bölümlerinde zeminden kaynaklı bir durum söz konusu. Bizde kat sayısı 6’nın üzerine çıkmadığı için bu konuda doğru adımlar atılmış. Ancak Gölcük depreminin ardından Gebze’de bulunan yüzde 60 bina ile ilgili sorun olduğu rapor hazırlanarak duyurulmuştu. Yani binaların yüzde 60’lık durumunda sıkıntılarımız var. Kentsel dönüşüm noktasında çalışmalar yapacağız. Ancak vatandaşın bu konuda bize yardımcı olması şart. Aksi taktirde başarılı olma şansımız kalmıyor. Yıllarca devam eden mahkemeler kentsel dönüşümü hedefine ulaştıramıyor.”